Anna Glejdurová získala aj ocenenie Vidiecka žena roka – Líderka za rok 2012
Od zakladateľky k líderke.
Ekologické poľnohospodárstvo rástlo v stopách Anny Glejdúrovej
Po 35 rokoch na čele
modelového biohospodárstva odchádza Anna Glejdurová do dôchodku. PPD Liptovská
Tepličke vzniklo v čase, keď sa pravidlá len utvárali.
Liptovská Teplička, obec
medzi Vysokými a Nízkymi Tatrami, si ako prvá v regióne a jedna
z prvých na Slovensku vôbec zvolila ekologický model poľnohospodárstva.
„Keď sme zakladali
poľnohospodárske družstvo v roku 1990 a riešili ekologický spôsob hospodárenia,
nikto nám neveril, že v našich podmienkach družstvo prežije,“ hovorí Anna
Glejdurová, predsedníčka Poľnohospodárskeho podielnického družstva (PPD) Liptovská
Teplička, ktorá sa po 35 rokoch budovania ekologického poľnohospodárskeho
podniku rozhodla odísť do dôchodku.
V apríli dovŕšila 73 rokov a
rozhodla sa, že na tohoročnej členskej schôdzi už nebude kandidovať za
predsedníčku.
„Verím, že družstvo ostane
v dobrých rukách,“ hovorí.
Na post predsedu PPD má v
úmysle kandidovať jej dlhoročný kolega Stanislav Michalica, ktorý bol
nominovaný v súťaži Agromanažér roka 2024.
Pasenie v čistej prírode
Dnes je PPD Liptovská
Teplička modelovým príkladom toho, že ekologické poľnohospodárstvo nielenže
prírodu nepoškodzuje, ale sa o ňu stará a zušľachťuje ju. Stačí sa pozrieť na
lúky okolo dediny vo výške 900 až 1400 metrov nad morom, v ochrannom pásme vodných
zdrojov a v Národnom parku NAPANT, ktoré boli zničené, keď na nich začali
hospodáriť.
Dnes sa v plnej kráse
roztvárajú nad dedinou – vrátane tých na terasovitých políčkach, ktoré miestni
nazývajú „schody do neba.“ Práve za ich zachovanie získali ocenenie Rady Európy
za uchovanie tradičných krajinných štruktúr.
Niektoré museli zorať a
znovu vysadiť, niektoré mulčujú a kosia. Sú aj také, ktoré sú nedostupné
ľuďom aj mechanizácii, no aj tam si zvieratá nájdu svoju pastvu. Čaju zo zmesi
byliniek z miestnych lúk, ktorý ponúkajú návštevníkom v penzióne Dolinka,
hovorí pani Glejdurová „krmivo pre ovce“. Ich mäso a mlieko vďaka tomu
získavajú zvláštnu esenciu – prispieva k tomu aj vysokohorský vzduch, čistá
voda či vitamín D, ktoré zvieratá prijímajú pri pasení v prírode.
V súčasnosti chovajú okolo
400 kusov hovädzieho dobytka a 700 oviec.
„Tento rok sme predali 330
kusov jahniat a jahničky si nechávame na rozšírenie chovu. Zvolili sme
opatrenie o neskorom odstave jahniat, pri ktorom musia byť minimálne štyridsať
dní pri matkách,“ opisuje.
Prenecháva stabilný model
Pani Glejdurová už niekoľko
rokov nadsluhovala v dôchodcovskom veku, no neustále sa púšťala do nových
projektov. Vytrvala aj v zložitých situáciách, ktoré mnohé družstvá položili.
Odhodlanie pre ortodoxnú
ekologickú produkciu nie je jedinou jej zásluhou, vynikala aj v manažovaní
financií, húževnatosti, s akou sa posúvala od projektu k projektu, od jednej
investície k ďalšej, a múdrosťou pri využívaní úverov. Doviedla tak
družstvo k stabilnému modelu hospodárenia.
Zachovala nielen tradičné
terasové políčka, ale aj chov tradičných plemien zušľachtená valaška a cigája i
pestovanie zemiakov, ktoré v regióne už takmer nik nerobí. Ako hovorí,
nesmierne ju uráža, keď niekto za biohospodárstvo považuje také, kde sa hnojí
a postrekuje v noci, aby to nikto nevidel.
Spracovanie produkcie na
mieste
„Časy, keď sme nevedeli
načas platiť odvody, keď som náhradné diely kupovala z vlastných peňazí ak
sa niečo pokazilo, lebo nebola rezerva a zamestnancov sme museli z niečoho
vyplatiť, sú našťastie za nami. Išlo to všetko pomaly, po jednotlivých krôčkoch,
a tie nároky v ekologickom poľnohospodárstve sa permanentne stupňovali. Myslím
však, že bolo dobré rozhodnutie, že sme v určitom období začali finalizovať
ovčie mlieko a mäso,“ opisuje predsedníčka, ktorá na družstve vybudovala
mliekareň aj bitúnok.
Podmienky pre ekologické
hospodárstva sa menili a niekedy prichádzali aj absurdné nariadenia.
„Boli sme donútení zasiať na
časti ornej pôdy opeľovače. Nerozumiem tej nedôvere, prečo sme museli platobnej
agentúre posielať faktúry o tom, z čoho sa skladá osev pre včely. Máme toľko
medzí a toľko medonosných byliniek. Miestni ľudia nás pritom kritizujú,
prečo máme všetko zarastené a ťažko sa to vysvetľuje, že kosiť ich môžeme až
vtedy, keď sa biotopy vysemenia.“
Dnes spracujú celú vlastnú
produkciu ovčieho mlieka a k nemu vozia aj bio kravské mlieko zo susednej
Šuňavy. Hovädzie mäso na vlastnom bitúnku porciujú do balíčkov podľa
objednávok.
Začiatky
Anna Glejdurová si ešte
pamätá, keď si dedinčania sami obhospodarovali políčka na príkrych svahoch.
„Ráno pred odchodom do školy
ma otec posielal rozhadzovať hnoj po poli. Dojila som kravy. Keď som si po
príchode zo školy našla doma na stole odkaz, že mám ísť na pole, nemohla som sa
vzoprieť,“ spomína.
Išla študovať ekonómiu, aby
tú drinu už nikdy nemusela robiť.
Pod jej vedením PPD našlo
spôsob ako ošetriť pasienky, časť oviec vymenili za kravy, znížili plochu ornej
pôdy a namiesto obilia začali pestovať krmoviny.
„Teraz máme spolu len asi my
70 hektárov ornej pôdy. V ochranných pásmach môžete mať maximálne 20-hektárové
role, my máme iba jednu takejto veľkosti, kde pestujeme tri plodiny, ostatné
majú oveľa menšiu výmeru,“ opisuje.
Penzión a agroturistika
V 90. rokoch mali pripravený
projekt na kravín, chceli chovať kravy na mlieko.
„Vtedy investičné projekty schvaľovali
ešte na ministerstve. Povedali nám – a doteraz si to pamätám -, že kráv je
na Slovensku dosť a v horských oblastiach sa máme venovať agroturistike.“
Ostatné biohospodárstva,
ktoré v regióne medzičasom pribudli, majú dnes chov kráv na mlieko ako
hlavnú činnosť a vypláca sa im to.
Postavili teda penzión
Dolinka so siedmimi izbami v roku 1998 pri lyžiarskom stredisku, ktoré
prevádzkovali spolu s obcou v spoločnej eseročke.
„Výstavba stála dva milióny
korún, dnes dáme toľko za jednu sejačku,“ spomína A. Glejdurová.
Pred vstupom do EÚ nemali
finančné prostriedky na to, aby sa uchádzali o poľnohospodárske projekty,
preto sa rozhodli hľadať tretieho spoločníka do eseročky. Nenašli ho. Predali
teda lyžiarske stredisko, ale pozemky a penzión si ponechali.
„Vyplatili nás na drevo
a mohli sme si vyriešiť problémy, vyplatiť nedoplatky v sociálnej a
zdravotnej poisťovni,“ opisuje.
Neskôr sa rozhodli penzión
rozšíriť, dostavať wellness a konferenčnú sálu. Ale potom prišla správa, že
Tatra Mountain Resort (TMR) zatvorí lyžiarske stredisko. Ale poradili si aj v
tejto situácii a lyžiarske stredisko dnes po rokoch opäť funguje.
Ocenenia
Liptovská Teplička pod
vedením Anny Glejdurovej získala viacero ocenení: Chotár roka 2007, Biofarma
roka 2012 či Slovak gold za viaceré produkty. Anna Glejdurová získala aj
ocenenie Vidiecka žena roka – Líderka za rok 2012 a Manažérka roka v rámci
súťaže Top Agro 2014.
„Už len takí šialenci ako my
riešia výrobky z ovčieho mlieka alebo zemiaky. Ale verím, že si ľudia začínajú
uvedomovať, že bioprodukcia má niečo do seba a je dôležitá pre zdravie
ľudí,“ uzatvára Anna Glejdurová.
Autor článku: Klaudia
Lászlóová – poľnoinfo.sk