Kým ľudia z fariem miznú, úradníci pribúdajú
Agropotravinárske odvetvie
patrí medzi tie, ktoré v rámci pracovnej doby často nemôžu prihliadať na to, či
je víkend alebo sviatok. Aj preto časť zamestnancov sektora strávila – 1. máj,
ktorý je Sviatkom práce, práve v práci. V rámci odvetvia sa nezastavuje
prevádzka napríklad v mnohých pekárňach, mliekarňach a ďalších potravinárskych
podnikoch, a do práce musia ísť aj ošetrovatelia zvierat, dojičky a iní
zamestnanci, napríklad aj v rastlinnej výrobe.
Podľa ostatných ucelených
zverejnených údajov, ktoré sa vzťahujú na rok 2023, pracuje u nás v
agropotravinárskom odvetví necelých 115 tisíc zamestnancov. Z nich 61,9 tisíc
pôsobí v pôdohospodárstve, ktoré zahŕňa poľnohospodárstvo, lesníctvo aj rybolov
a 52,8 tisíc v potravinárstve. V oboch segmentoch pritom medziročne, oproti
roku 2022 počet pracujúcich klesol – v prípade pôdohospodárstva o takmer 6 a
pol percenta a pri potravinárstve pokles dosiahol viac ako 4 percentá.
Prevládajú muži, vyššie
ročníky a stredoškolsky vzdelaní
Agropotravinárske odvetvie
zostáva odvetvím s prevládajúcim mužským zastúpením. V oboch segmentoch je
zamestnaných viac mužov ako žien. V potravinárstve zastávajú asi 28 a pol tisíc
pracovných miest, kým žien je asi o 4-tisíc menej. Poľnohospodárstvo
vykazuje počet mužov viac ako dvojnásobne vyšší ako počet žien.
Pre oba segmenty je dlhodobo
príznačné starnutie. Priemerný vek v poľnohospodárstve dosiahol 46,3 roka, v
potravinárstve to bolo o čosi menej – 44,5 roka. Takmer polovica zamestnancov v
agropotravinárstve má ukončené stredoškolské vzdelanie, ktoré je v rámci
sektora najčastejšie. V prípade učňovského vzdelania možno hovoriť o tretine
zamestnancov, vysokoškolské vzdelanie má približne 15 percent zamestnancov.
A čo platy?
Mzdové ohodnotenie zohráva
dôležitú rolu a agropotravinársky sektor žiaľ, v tomto smere ťahá za kratší
koniec oproti priemyselnej výrobe. Aj podľa aktuálnej Zelenej správy,
dosahovali zárobky v agropotravinárstve menej ako 80 percent z priemernej mzdy
pracovníka v hospodárstve SR.
Priemerná mzda v
poľnohospodárstve bola v roku 2023 na úrovni 1 086 eur, pričom medziročne
vzrástla o necelých 10 percent. Podobne vzrástla aj mzda v potravinárstve,
ktorá v priemere dosahovala 1 337 eur. O čosi lepšie, v priemere 1 697 eur
mesačne, zarobili pracovníci v sektore výroby nápojov.
Zatiaľ čo Zelená správa
poskytuje dva roky staré údaje, Štatistický úrad SR zverejňuje aj čerstvejšie
dáta. Podľa nich sektor ťahal pri mzdách za kratší koniec aj vlani. V roku 2024
dosiahla priemerná mzda v hospodárstve úroveň 1 524 eur mesačne. V poľnohospodárstve
to bolo 1 172 eur. Oproti predchádzajúcemu roku teda priemerná mzda nevzrástla
ani o 100 eur mesačne. V rámci potravinárstva priemerný mesačný plat dosiahol 1
485 eur, pričom medziročne vzrástol o asi 8 percent.
Počet zamestnancov v
štátnych úradoch rástol
Zatiaľ čo v
poľnohospodárskych a potravinárskych podnikoch podľa posledných štatistík počet
zamestnancov klesá, v rozpočtových organizáciách spadajúcich pod rezort
pôdohospodárstva je to v uplynulých rokoch naopak.
Kým podľa Návrhu záverečného
účtu kapitoly MPRV SR za rok 2022 sa píše o súhrnnom počte 2 514 zamestnancov,
o rok neskôr to bolo 2 533 a vlani, ako sa píše v materiáli, ktorý len tento
týždeň prerokovala vláda, to bolo 2 551 zamestnancov.
Najvyšší počet zamestnancov
– 920, si držala Štátna veterinárna a potravinová správa. V jej radoch však
počet zamestnancov oproti minulosti mierne klesol. Nárast vykazuje predovšetkým
Pôdohospodárska platobná agentúra. Tá vlani zamestnávala 721 ľudí, hoci v
pôvodnom limite ich mala len 680, čo bola približne aj realita z roku 2023.
Navýšenie počtu pracovníkov však bolo v uplynulom období avizované aj vo vzťahu
k zefektívneniu procesov na PPA pri administrácii, vyhodnocovaní výziev či
vyplácaní platieb.
Autor článku: Ivana
Kaliská