Vitajte na stránke Vidieckeho parlamentu Slovenska
  • 0915 446 538
  • vipa@vipa.sk
VV2018 123

Vandrovalo vajce 2018

Ôsmy ročník súťaže o najkrajšie Veľkonočné vajíčkosa konal vJaklovciach, v termíneod 04. 04. 2018 do 11. 04. 2018.Termín bol zvolený tak aby spojil rímsko-katolícke aj grécko-katolícke tradície. Spolu s hlavným organizátorom OZ Vidiecky parlament na Slovensku sa na príprave podieľali, občianske združenie MAS OKO , folklórny súbor Červená chustečka z Jakloviec a samospráva obce.

Súťaže sa zúčastnili milovníci tradícií z regiónu dolného Spiša z Kojšova,z Moravy z Českej republiky, Malopolského vojvodstva z Poľska, Abovsko-Zemplínskej župy z Maďarska, zo župy Bihor obce Camar z Rumunska a z Mukačeva z Podkarpatskej Ukrajiny. 

Výstavu otvorili  piesňami súbory z Jakloviec a Kojšova kde žije  aj  Rusínska menšina.

Oficiálne otvorenie predniesla predsedníčka Vidieckeho  parlamentu na Slovensku Ing.Mária Behanovská, Janka Fecková vedúca folklórneho súboru Červená chustečka a riaditeľka základnej školy PaeDr. Drahoslava Pindrochová.

Porcelánové kraslice prezentovala Modranská Majolika a maďarská porcelánka v Hollóháze. Výstavná sála kultúrneho domu v Jaklovciach bola vyzdobená folklórnymi umeleckými dielami spojenými s Veľkonočnými sviatkami z obcí Jaklovce, kde spolu s dospelými sa blysli aj deti zo  základnej aj materskej školy z Jakloviec. Ďalej to boli obce Tuhrina, Hrašovík a Kojšov ,ktoré  prezentovali  aj rôzne religiózne prvky zdobiace obydlia .Vyšívané obrusy,kríže,bahniatka a zlatý dážď vo vázach ,koláče /paschy/, baránkov, medovníkové vajíčka,prútené košíky ,slamené zajace. Zároveň  vystavovali  svoje výtvarné práce detí zo Základnej  školy  v Jaklovciach  a Materskej  školy  v Jaklovciach .

Výstavu navštívilo viac ako tisíc návštevníkov, hlasovalo 801 návštevníkov.

V tajnom hlasovaní zvíťazila Janka Fecková z Jakloviec,
druhá bola Adriana Faturová z Jakloviec a
tretia bola Renáta Demková z Hrašovíka.

Všetky účastníčky obdržali diplom za účasť a prvé tri boli ocenené. Veľkonočné vajíčka z Poľska neboli vyhodnotené, lebo to neboli kraslice, ale umelé vajíčka. Mali však najväčší komerčný úspech. Súťaž a výstava  vyvolali v regióne veľký ohlas a na budúci rok sa hlásili nielen  jednotlivci aj  obce.

Autori článku: Mária a Ivan Burčíkovci , Janka Fecková
Organizátori o.z. MAS OKO a F.S. Červená chustečka z Jakloviec.

Priložené fotografie