Vitajte na stránke Vidieckeho parlamentu Slovenska
  • 0915 446 538
  • vipa@vipa.sk
20210814_092402~2 (1)

Vážme si našu tradičnú výrobu bryndze

  

        Ing. Karol Herian, CSc., Žilina

 

            Každý národ má svoje tradície, ktoré si váži a má aj svoje tradičné jedlá s ktorými sa prezentuje a neustále ich aj podporuje. Poznáme predsa tradičný Ementálsky syr, s ktorým sa chváli Švajčiarsko, poznáme i ovčí syr  Rokfort, s ktorým sa pýši Francúzsko a našli by sa i ďalšie príklady. My tu na našom Slovensku máme bohatú tradíciu s výrobou našej ovčej  Bryndze a mali by sme byť tiež na to hrdí a naďalej si udržiavať naše  typické jedlá. O našej bryndzi sa už toho veľa napísalo, no aj naďalej treba si ju pripomínať a ďalej aj ju neustále zdokonaľovať a propagovať. Zvlášť teraz máme tu už jar a s tým si mnohí pripomíname aj našu tradičnú Májovú bryndzu, alebo Liptovskú bryndzu. Mnohí starší ľudia si spomínajú, že práve bryndza tvorila  súčasť takmer každodennej stravy a konzumovali sme ju nielen s haluškami, ale aj ako s tradičnými jedlami ako bola bryndzová polievka Demikát,  bryndzové pirohy, osvedčené bryndzové nátierky a pod.

 

Celý príspevok v prílohe

Priložené dokumenty

DátumNázovVeľkosť a typ
20. 04. 2023  Vážme si našu tradičnú bryndzu43 kB [docx]

Priložené fotografie