„Viac mlieka ═ viac zdravia“
Ing. Karol Herian, CSc., Žilina
Mlieko a mliečne výrobky od
kráv, oviec i kôz majú svoje nezastupiteľné miesto pre zdravie a vo výžive
ľudí na celom svete. Každoročne si to pripomíname zvlášť koncom mesiaca
mája a začiatkom júna. V tomto čase sa organizujú na Slovensku mnohé
významné podujatia zamerané na propagáciu a pripomenutie si prínosu mlieka
a mliečnych výrobkov pre naše zdravie.
V tomto čase u nás zvlášť naši ovčiari organizujú veľa pekných a
významných podujatí, ako napr. Bačova cesta, Ovčiarska nedeľa a najmä
Ovenálie. No v celom svete sa oslavuje a pripomína prínos mliečnych
výrobkov pre naše zdravie najmä oslavou
Svetového dňa mlieka, ktorý sa v posledných rokoch pripomína 1. júna na
Deň detí.
Svetový deň mlieka, ako je známe vznikol už v r. 1957 vo
Švajčiarsku na konferencii o výžive v Interlakene. Táto oslava to nie je
obchodná reklama pre producentov
a spracovateľov mlieka, ale Svetový deň mlieka by mal slúžiť najmä na
pripomenutie si zdravotného prínosu mliečnych výrobkov pre všetkých ľudí.
Hlavné aktuálne úlohy vyplývajúce
z poslania Svetového dňa mlieka sú :konzumáciou
mliečnych výrobkov pomôcť ľuďom k zdravej výžive a pri riešení ich
zdravotných problémov, účinnejšie
presadzovať zdravú mliečnu výživu najmä u
mládeže na školách a zvýšiť spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov na požadovanú zdravotnú úroveň.
Ako zo súčasného stavu vo výžive vo
svete vyplýva, (neustály nárast počtu obyvateľov a znižovanie poľnohospodárskej pôdy), potravinová
sebestačnosť sa stáva strategickým
cieľom vo vyspelých krajinách sveta. Pritom práve podľa svetových odborníkov na
výživu by mlieko a mliečne výrobky by mali slúžiť ako kritický
a udržateľný zdroj potravín.
Zdravotné
prínosy hlavných druhov mliečnych výrobkov
Čerstvé, sladké mlieko
je určené najmä pre deti, ktoré nemajú problém s jeho trávením. Mnohí dospelí
ľudia však neobľubujú zvlášť konzumné mlieko, nakoľko majú problém s jeho
stráviteľnosťou nakoľko už ich organizmus. Pribúdajúcim vekom totiž sa v
ľudskom organizme stráca spomínaný enzýmbeta- galaktozidáza, ktorý štiepi laktózu na jej monosacharidy. Nedostatkom uvedeného enzýmu sa zhoršuje trávenie a ľudia získavajú k mlieku
odpor. Pokiaľ však dospelí ľudia budú
konzumovať fermentované mliečne výrobky – kyslomliečne nápoje, jogurty, tvaroh,
vykysnuté a zvlášť staršie dobre vyzreté syry, tak tam sa už laktóza
nevyskytuje. Tá sa fermentáciou mení na
kyselinu mliečnu a takéto mliečne výrobky sú už veľmi zdravé a výživné pre
všetky kategórie ľudí. Samotná kyselina mliečna má
totiž silné antimikrobiálne účinky,
ktoré spôsobujú potláčanie nežiadúcej patogénnej mikroflóry. Takéto
fermentované mliečne výrobky môžu
konzumovať i starší ľudia, ktorí
sú intolerantní na laktózu. Taktiež tráviace enzýmy z
kyslomliečnych baktérií mliečnych výrobkov
natrávia mliečnu bielkovinu a uvoľňujú zdraviu prospešné bioaktívne peptidy. Fermentované mliečne
výrobky obsahujú aj mnohé látky s antioxidačnými vlastnosťami, ktoré
neutralizujú reaktívne kyslíkové radikály a znižujú tak riziko rakovinových
procesov. Konzumáciou
fermentovaných výrobkov zlepšuje sa tiež imunita organizmu, zmierňujú sa
alergie a zápalové ochorenia. Najnovšie sa potvrdilo, že zdravá črevná
mikroflóra pozitívne pôsobí aj na zdravie mozgu a preto sú kyslomliečne
výrobky vrátane syrov dobrou
prevenciou aj pred duševnými chorobami.
Podobne, ako kyslomliečne nápoje
i syry majú veľmi priaznivé
účinky na naše zdravie. Bielkoviny syra, vitamín D a
vápnik znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení, mŕtvice, koronárnej choroby srdca
i cukrovky. Pravidelná konzumácia tvrdých a tučných syrov vedie k zvýšeniu
hladiny HDL (dobrého) cholesterolu, čo zaisťuje lepší krvný obeh a zabraňuje
vápenateniu ciev. Syry tiež chránia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami a
metabolickými poruchami. Veľmi dôležité pre výživu sú omega - 3
polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa vyznačujú protizápalovými účinkami a
pozitívne pôsobia na kardiovaskulárny systém.
Mimoriadne prospešná je tiež konjugovaná kyselina linolová (CLA), ktorá bráni ukladaniu tuku a chráni i pred srdcovými ochoreniami. Tieto mastné
kyseliny vo zvýšenej miere sa nachádzajú v mliečnych výrobkoch od kráv i oviec
a kôz, ktoré sú kŕmené trávnym porastom.
Z hľadiska zdravej výživy je
treba pripomenúť aj vynikajúce mliečne výrobky z ovčieho i kozieho
mlieka. Ovčie mliečne výrobky, zvlášť
dobre vykysnuté a vyzreté syry i žinčica, získané od oviec kŕmených
na podhorských a horských
pasienkoch sú veľmi zdravé. Vynikajúce zloženie má i kozie mlieko a výrobky
z kozieho mlieka. Tieto výrobky sú
veľmi dobre stráviteľné a majú aj mnohé vynikajúce liečebné účinky.
V súčasnosti práve
prostredníctvom mlieka a vybratých mliečnych výrobkov si môže každý človek
od útleho veku až po starobu liečiť svoje osobitné zdravotné problémy napr. so
zažívaním, s vlastným metabolizmom, krvným tlakom, atď. Však samotné
mlieko a najmä jeho fermentované výrobky (napr. rôzne fermentované
probiotické nápoje, syry a pod.) sú nenahraditeľným zdrojom všetkých pre
život potrebných látok a tieto je potrebné vhodne aplikovať do svojho pravidelného jedálneho lístka.
Spotreba
mliečnych výrobkov u nás a v zahraničí
V posledných rokoch vplyvom rôznych
hospodárskych zmien sa u nás výroba, ale i spotreba konzumácie mlieka a mliečnych
výrobkov podstatne znížila
a prejavilo sa to v tom, že sme vo výrobe , ale aj
v spotrebe mliečnych výrobkov na posledných miestach v Európe. Hocicelková spotreba mlieka a mliečnych výrobkov vo svete neustále rastie a
v EÚ 27 dosahuje spotreba na obyvateľa a rok vyše 270 kg, spotreba
mliečnych výrobkov od vzniku samostatného Slovenska podstatne klesla a to
z 252 kg na osobu a rok až na súčasných 174 kg. Oproti priemernej
spotrebe v EÚ 27, naša spotreba mliečnych výrobkov tvorí iba 64 %. Pritom
u našich susedov v Českej republike je súčasná spotreba mliečnych
výrobkov až 260 kg na osobu a rok a v západoeurópskych štátoch
je to ešte podstatne viac. U nás v posledné roky mierne stúpa
spotreba syrov i kyslomliečnych výrobkov, no stále ešte výrazne
zaostávame. V EÚ 27 je spotreba syrov priemerne 21 kg na osobu a rok,
(viaceré štáty napr. Francúzsko, Nemecko, Dánsko, atď. majú spotrebu až do 30
kg na osobu), u nás je súčasná spotreba syrov vrátane tvarohov
a tavených syrov okolo 14 kg na osobu a rok. Podobná situácia je
i v spotrebe kyslomliečnych nápojov, kde v EÚ 27 je spotreba vyše 16 až 30 kg na osobu a rok
a u nás je to iba 13 kg na osobu a rok. Taktiež napriek našej
bohatej tradície s výrobou a spotrebou ovčích mliečnych výrobkov
v súčasnosti konzumujeme iba 2,5 kg ovčích i kozích výrobkov spolu za
rok, hoci v Európe sa konzumuje priemerne až 6 kg na osobu a rok.
Na
Slovensku máme doporučenú spotrebu mliečnych výrobkov 220 kg na osobu a rok a túto sme doposiaľ dokázali
naplniť iba na 79 %. Oproti priemernej spotrebe v EÚ 27 dosahujeme
spotrebu mliečnych výrobkov iba na 64 % a sme teda hlboko pod priemerom. V porovnaní
so západnou Európou máme okrem nízkej spotrebe mliečnych výrobkov aj najnižšiu
produkciu mlieka na obyvateľa a najnižší počet dojníc na poľnohospodársku pôdu.
Na
trhu máme v súčasnosti už bohatý sortiment našich
i zahraničných priemyselne i
farmársky vyrobených mliečnych
výrobkov. Je už možné si vybrať pre každú vekovú i zdravotnú skupinu
ľudí to, čo je najlepšie pre jeho
zdravie ! Nedajme sa zlákať lacnými
mliečnymi výrobkami, ktoré sú prevažne
iba analógy mlieka. Mali by sme viac konzumovať fermentované mliečne
výrobky ako sú kyslomliečne nápoje a aj zvlášť dobre vykysnuté a vyzreté
syry. Zvlášť aktuálne je zvýšiť spotrebu vynikajúcich mliečnych výrobkov
z ovčieho a kozieho mlieka, lebo tieto výrobky majú vďaka ich
zloženiu vynikajúci zdravotný prínos.
Žiaľ,
mlieko a aj mnohé mliečne výrobky majú u nás aj veľa neprajníkov
a možno im mnohé výrobky nechutia, alebo trpia alergiou. Je samozrejmé, že
takíto ľudia by mali konzumovať iné doporučené potraviny. Nemali by sme však podľahnúť negatívnej propagácie
mliečnych výrobkov ako napr., že mlieko zahlieňuje, že obsahuje veľa e-čok, že
mlieko je iba pre kojencov, atď. Tieto výčitky sú neodôvodnené a nie sú
dostatočne vedecky ani zdôvodnené. Tiež neobstoja tvrdenia o náhradách
mlieka rastlinnými produktami, ktoré iba veľmi čiastočne nahrádzajú niektoré
zložky mlieka. Mlieko predsa ľudstvo konzumovalo a konzumuje od nepamäti
a vždy bolo veľmi výživnou a zdravou potravinou.Pritom je predsa dobre známe, že
v krajinách s podstatne vyššou spotrebou mliečnych výrobkov ľudia sa
dožívajú vyššieho veku a nemajú toľko srdcovocievnych a onkologických
ochorení a netrpia ani obezitou.
Možnosti zvýšenia
spotreby mliečnych výrobkov
Pri riešení súčasného stavu s nízkou
spotrebou mliečnych výrobkov je potrebné sa dívať na mlieko nie ako bežnú potravinu, ale ako na liek a
prostriedok k zdravej výžive. Ľudia
by sa nemali spoliehať iba na drahé výživové doplnky, ale podstatne viac by mali využívať prírodné zdroje a to aj
mlieko a mliečne výrobky.
Na postupné zabezpečenie
potravinovej sebestačnosti a aj zvýšenie spotreby mlieka a mliečnych
výrobkov je potrebné riešiť viaceré okruhy problémov. Je potrebné začať už vškolskom veku učiť deti
mať vzťah k prírode, učiť sa lepšie využívať našu prírodu a viacvyužívať vlastnú poľnohospodárskuvýrobu a nie sa iba spoliehať na dovoz zo zahraničia. Výchova k
správnym stravovacím návykom sa formuje od útleho detstva. Preto najmä matky by
mali dbať na pestrosť jedálneho lístka detí i rodiny. Treba deťom
jednoznačne dávať dostatok rôznych mliečnych výrobkov najmä
s probiotickými kultúrami a takto ich zvykať zdravšiu životosprávu. V školách
by sa mali viac ponúkať mliečne výrobky v jedálni i v bufetoch.
Doposiaľ sa nie všade na školách naplno
nevyužíva i tzv. školské mlieko.
Veľmi
malý sortiment mliečnych jedál je i v našich stravovacích
zariadeniach. Veľmi málo sa využívajú najmä syry pri príprave rôznych jedál
(okrem smažených syrov). Na rozdiel od zahraničia veľmi málo sa u nás
v stravovacích zariadeniach i bufetoch využívajú fermentované mliečne
nápoje. Mnohí starší ľudia si ešte
pamätajú na bývalé veľmi obľúbené mliečne bary, kde sa podávali mliečne
špeciality, koktaily, mixované výrobky s ovocím, kakaom, smotanou, rôzne
syrové misy, pudingy a iné mliečne výrobky od výmyslu sveta. Tieto bary
navštevovalo veľa mladých ľudí a na svoje si prišli i starší ľudia.
V minulosti
sa aj na Slovensku pri príležitosti osláv Svetového dňa mlieka celoštátne
organizoval aj tzv. „Týždeň mliečnej výživy“, kde sa v reštauráciách na
celom Slovensku podával zvýšený sortiment mliečnych spracovaných výrobkov. Je
zarážajúce, že v súčasnosti máme u nás celý rad rôznych zahraničných
stravovacích zariadení, ako napr. čínske kuchyne, ázijské jedálne, turecké
kebaby i rôzne iné cudzokrajné jedálne so zahraničnými špecialitami, no
máme tu veľmi málo našich slovenských reštaurácii s našimi tradičnými
slovenskými špecialitami vrátane našich mliekarenských výrobkov.
Je chvályhodné, že sa zvlášť naše
mliečne špeciality trochu propagujú a predávajú na rôznych jarmokoch,
alebo rôznych príležitostných akciách, pričom sú zvlášť aktívni najmä naši
ovčiari so svojimi tradičnými výrobkami.
Z celospoločenského pohľadu je však potrebné venovať sa problematike
zdravej mliečnej výžive podstatne viac. Viac by sa mali zapojiť
i výrobcovia a spracovatelia mlieka, ale aj školské a aj
zdravotnícke orgány. Viac by sa mala
propagovať zdravá mliečna výživa pre deti i pre dospelých. Treba naozaj podstatne
viac využívať zdravotné prednosti
mliečnych výrobkov a nie podporovať
rôzne ich náhradky.
Je potrebné si tiež uvedomiť, že
mlieko a mliečne výrobky nie sú len bežnou potravinou zabezpečujúcou
zdravú výživu, ale výroba mlieka úzko súvisí i s našou potravinovou
sebestačnosťou, s využitím našich
zanedbaných lúk a pasienkov, s naším životným prostredím, so
zamestnanosťou ľudí na vidieku, atď. V zahraničí a zvlášť
v krajinách EÚ sa tieto problémy podstatne
lepšie darí riešiť a treba veriť, že to dokážeme i my.
Záver
Na
záver možno konštatovať, že oslava Svetového dňa mlieka je
i v súčasnosti veľmi aktuálna a potrebná, lebo jeho poslanie je
stále v celom svete živé. Zvlášť u nás
pri zníženej výrobe a spotrebe mlieka by sa malo podstatne viac pripomínať si prínos
mlieka a mliečnych výrobkov pre zabezpečenie zdravej výživy ľudí. Nestačí
však iba si to pripomínať, ale potrebné je aj začať robiť systematické
opatrenia pre zabezpečenie vlastnej
potravinovej sebestačnosti vrátane mliečnych
výrobkov a robiť aj opatrenia na zabezpečenie zlepšenia zdravotného stavu
nášho obyvateľstva. Máme k tomu všetky predpoklady a aj bohaté tradície.
Je ozaj potrebné lepšie využiť naše
prírodné bohatstvo a viac zainteresovať ľudí i zodpovedné orgány na
zlepšenie súčasného stavu a zaradiť
sa aj v oblasti výživy medzi popredné krajiny.
Pripomenutie Svetového dňa mlieka malo by byť pri riešení zdravej výživy hlavne ako nezištná
pomoc ľudstvu a to nielen na toto výročie, ale počas celého nášho života.V minulosti
sa propagovalo mlieko ako liek (mlieko).
V súčasnosti k tomuto označeniu stále nám ostáva v platnosti aj aktuálne heslo :
„Viac mlieka ═ viac zdravia“
Ing. Karol Herian, CSc., Žilina
Priložené dokumenty
Dátum | Názov | Veľkosť a typ |
---|---|---|
05. 05. 2025 | Pripomenutie si poslania Svetového dňa mlieka | 506 kB [docx] |